Újra áll a több mázsás bronz szobor – műanyagból

Megosztás

2021 októberében ellopták a rendőrszövetség alapítójának kétmázsás bronzszobrát Jászszentandráson. A szobor azóta sincs meg, viszont újra áll régi helyén, igaz, már csak műanyagból.

Még 2021 októberének végén ellopták a rendőrszövetésg alapítójának kétméteres, 200 kilós bronzszobrát a jászszentandrási IPA-parkból. A szobrot egy vasárnapra virradóra vághatták le flexszel a tolvajok. Az alkotás értéke úgy 40-50 millió forint.

A hírről először a Közbiztonság, ahol élünk Facebook-csoport számolt be. Mint írták, ellopták a Nemzetközi Rendőrszövetség emlékparkjában, Jászszentandráson felállított szobrot, amely a rendőrszövetség alapítóját, Arthour Troopot ábrázolja.

1998. augusztus 14-én volt a szoboravatás. Az emlékhely központi részét képező hatalmas, 80 tonnás diabáz anyagú sziklatömb előtt látható az IPA alapítójának, Arthur Troopnak 2 méteres bronz szobra. Az IPA mozaikszó, az International Police Association (Rendőrök Nemzetközi Szövetsége) rövidítése.

A Magyar Narancs az eset kapcsán beszélt az IPA-park alapítójával, Stuchlik Lászlóval, aki megerősítette a hírt, a szobrot valóban ellopták. Mint mondta, a szobor szombaton még állt a helyén. Vasárnap, mikor kiment a parkba eltakarítani a faleveleket, akkor vette észre, hogy már csak a hűlt helye van. A tettesek egész egyszerűen levágták flexszel.

Az alkotás értékét úgy 40-50 millió forintra taksálták, miközben bronzként csak pár százezer forintot érhet. A veszteség pótolhatatlan, hiszen új mű készítése tízmilliókba kerülne.

Úgy tudni, a tettesek és a szobor azóta sincsenek meg, ám a szobor immár ismét áll.

Ezt a Jászsági Térségi Tv véletlenül szúrta ki.

Az IPA-emlékpark előtti utat ugyanis felújították, és ennek átadó ünnepsége a park előtt volt. Ekkor a tévé stábja észrevette, hogy jé, újra áll a szobor.

Kolláth Bálint, a település polgármestere a tévének elmondta, hogy Stuchlik László Lengyelországban újrakészíttette a szobort műanyagból, ez látható most a régi bronz alkotás helyén.

Forrás: magyarnarancs.hu, Jászsági Térségi Tv Facebook

Nyitókép: Az eredeti szobor
Fotó: Facebook/Közbiztonság, ahol élünk

Kapcsolódó cikkek